23 april - Världsbokdagen!

Enligt Wikipedia instiftades Världsbokdagen 1995 av Unesco, för att uppmärksamma boken och upphovsrätten.
Idén kommer ursprungligen från Katalonien där man sedan 1900-talets början firat skyddshelgonet Sankt Görans dag den 23 april, genom att ge en bok i gåva till den man tycker om och få en ros tillbaka.
I Strömstads bokhandel kommer vi att fira genom att ge 15% rabatt på alla inbundna böcker och ljudböcker (OBS! gäller endast ordinarie priser!). Vi har en hel massa nyinkomna böcker, så passa på att fynda! :)

Och snart är det jul!

Nej, inte riktigt än, tack och lov! Men liiite julkänsla blev det idag i alla fall, när vi la vår stora beställning på årets julkort! Men det tar ett bra tag till innan de levereras - inte förrän i november är det dags.
Dessutom har vi en radda nya gratulationskort på gång, om allt går som det ska så ska de finnas i hyllan nästa vecka!
Och så har vi köpt in fler små blue-nose-djur, kanske något som kan passa som present? Bilder kommer, så snart de finns på plats.
Pocket fylls på, nya inbundna böcker sätts på plats - välkomna till butiken! :)

Läser just nu...

Mr Tourette on tour
...Pelle Sandstraks bok "Mr Tourette on tour". Jag läste hans bok "Mr Tourette och jag" när den kom ut 2008, och blev ganska fascinerad utav hans historia. Att livet kan vara så otroligt komplicerat, att det kan ta timmar att ta sig igenom en dörröppning eller varför man inte kan dricka en kopp kaffe - Pelle berättar rakt på sak om sitt liv.
Den nya boken är mer som en novellsamling. Här berättar han om resor han gjort, människor han träffat, och saker han varit med om.
Man berörs av hans berättande, samtidigt som det är tragiskt så blir det väldigt roligt. Jag har sett intervjuer, nu senast hos Skavlan, och det är omöjligt att inte ryckas med när Pelle berättar. Han är intensiv och direkt, och det märks även i böckerna.
Läsvärt! :)

Gamla favoriter!

Eftersom jag är på gång att flytta till ny lägenhet, så är det dags att röja och rensa - och packa ner! Nu har jag börjat plocka i mina bokhyllor, och ska försöka packa ner mina favoriter. I den ena hyllan har jag två bokserier som jag bara ääälskar, och som jag läst många många gånger. Och det händer rätt som det är att jag läser om dem igen!
Det ena är "Anne på Grönkulla"-serien av Lucy Maud Montgomery. Anne är en föräldralös flicka, som kommer till syskonen Marilla och Matthew i den lilla byn Avonlea på Prince Edwards Island. Hon är otroligt fantasifull, och ställer till det ordentligt för både sej själv och närmaste omgivningen med alla sina påhitt. Böckerna följer Anne från det hon är 11 år genom skolåren, i arbetet som lärarinna, och så småningom som fru och mamma.
Jag var nog ungefär 10-11 år när jag läste serien första gången, och lånade den i omgångar på biblioteket. Efter många år fick jag böckerna i present - lycka! :)
Den andra serien är "Kulla-Gulla" av Martha Sandwall-Bergström. Min syster hade böckerna, och jag tror jag gav mej på dem redan i 7-8-årsåldern någonstans. En föräldralös flicka som hittats efter ett skeppsbrott, får redan som liten börja arbeta. Hon kommer till en torparfamilj, och får slita ganska ont. Efter några år får hon bli "extramamma" när barnens riktiga mamma dör, och hon får ta över mammans dagsverken på herrgården. Av en fantastisk slump (!) visar det sig att hon faktiskt är släkt med patron på herrgården, och livet förändras, på gott, på ont, och för alltid...
Sådär, då har ni fått en liten inblick till i mina egna bokhyllor! :)

Otrohet på Facebook...?

Eftersom jag brukar vara inne på Facebook ganska ofta, och har varit det ett bra tag, så måste jag ju säga att jag blev lite nyfiken när jag såg den här boktiteln!
Boken handlar om Tove och Fredrik. De flyttar från Göteborg till Varberg för att hitta tillbaks till varandra, och kanske starta det där familjelivet som man drömmer om. Men Tove längtar tillbaks till arbetskamraterna på reklambyrån, och hon och Fredrik börjar driva isär.
Och så en dag så finns han där, på Facebook - han som en gång betydde så mycket. Och att skicka ett litet meddelande kan väl inte vara så farligt... eller...?
Jag tyckte boken var väldigt lättläst, till och med lite förutsägbar. Men ibland är det precis vad jag behöver läsa, det som jag kallar "avkopplingsböcker". Inga alltför krångliga intriger med massor av personer att hålla ordning på, utan bara en rät och slät historia!

Journal 64 - Jussi Adler-Olsen

Då var boken läst! Som jag skrev tidigare så har jag läst de tre böcker som givits ut om Carl Mörck och Avdelning Q; Kvinnan i rummet, Fasanjägarna, och Flaskpost från P. Avdelning Q är Köpenhamnspolisens avdelning för cold cases, och det saknas inte jobb för Carl och hans medarbetare!
Journal 64 är en otäck historia om Nete Hermansen, en ung flicka som skickas till Kvinnohemmet på ön Sprogö. Det handlar om övergrepp, misshandel och maktmissbruk. Nete lyckas till slut komma ifrån ön, men kan hon komma ifrån det förflutna?
Carl får dessutom problem när en gammal mordutredning återigen blir aktuell; hans farbror drunknade 1978 under "mystiska omständigheter". Utredningen lades den gången ner på grund av brist på bevis, men det fanns två huvudmisstänkta; Carls kusin Ronny - och Carl själv. Nya uppgifter dyker upp...
Även om böckerna är fristående med avslutade fall, så tycker jag att man bör läsa dem i ordning. Del 1, Kvinnan i rummet, finns att köpa som pocket, och del 2, Fasanjägarna, kommer som pocket i höst.

Om man fick önska...

...så kanske vår bokhandel skulle få ha en sån här fasad - ingen tvekan om vad för affär man hade då i alla fall! :)

Påskledig...

Butiken är stängd i två dagar, och jag tänkte tillbringa lite av den lediga tiden med att läsa! :)
Dawn Frenchs bok är färdigläst, och jag tyckte den var underhållande! En familj bestående av fyra (fem om man räknar med mormor) mycket... speciella personer, varav väl sonen Peter - eller om det nu var Oscar - var den mest utmärkande personligheten. Jag brukar oftast se böckerna som en film i huvudet under tiden som jag läser, så självklart var Dawn själv mamma i familjen i min egen privata filmvisning! :)
Boken som väntar på mig nu är Jussi Adler-Olsens nya "Journal 64". Jag har läst de tre böcker som getts ut på svenska, och ser verkligen fram emot den här.
Så ha en fortsatt trevlig påskhelg, hoppas det hinns med en och annan bok! :)

Lite från mina privata bokhyllor...

Visst är det härligt med alla nyheter som kommer nu när det börjar bli vår!
Samtidigt så kan jag ibland bli lite less på nya titlar - låter ju hemskt när man har bokhandel! :/
Men då har jag ju en och annan gammal goding i mina egna bokhyllor hemma!
Vad finns då där? Tja, ett par riktiga favoritförfattare är Richard Fuchs och Herman Lindqvist, och just nu tänker jag på herr Lindqvists kåseriböcker. Lagom sjuk humor, precis i min smak! :)
Sedan finns en del chick lit-böcker; Sophie Kinsella, Marian Keyes (har jag nog läst allt av), Barbara Bradford Taylor, och Jackie Collins!
Historia är ett stort intresse. Biografier om Elisabeth I, Napoleon, Marie Antoinette, Henrik VIII, Karin Månsdotter... Och så finns det ju en och annan klassiker också; Utvandrarna, Kameliadamen...
Jaha, då vet ni lite mer om vad jag läst genom åren! :)
Vad har ni för favoriter?

Vad jag just ska börja läsa!

Eftersom jag tycker Dawn French är helt underbar som skådespelerska (ni har kanske sett henne som präst i "Ett herrans liv"?), så blev jag väldigt nyfiken på hennes debutroman.
Baksidestexten lyder som följer:  "Mo Battle ska fylla femtio och är mamma till två hormonstinna tonåringar. Sjuttonåriga dottern Dora anklagar Mo för typ ALLTING, och Peter, 16 år, känner att han faktiskt är lika underbar som sin hjälte Oscar Wilde. Och så är det pappa, som ... tja, bara är pappa.     Hursomhelst, Mo har en kris. Hon är på väg att göra något ovanligt galet och själviskt, något som kommer att få hela familjen att balansera på avgrundens rand. Kommer familjen att falla? Eller kommer de, när det verkligen gäller, att finnas där för varandra?"
Eftersom jag tycker Dawn French är helt underbar som skådespelerska (ni har kanske sett henne som präst i Om någon undrar; nej, jag har inte läst ut gårdagens bok "Även tystnaden har ett slut". Jag sparar resten av den ett litet tag, så att jag har den i färskt minne på vår pocketkväll den 24 april!

Även tystnaden har ett slut...

På vår pocketkväll den 24 april kommer vi att prata om den här boken. Eftersom jag idag på min lediga dag skulle åka tåg till och från Uddevalla (ca 1,5 timma var väg) + att jag hade ett par timmars tid att spendera i ett väntrum på sjukhuset, så tänkte jag att en pocket på ungefär 600 sidor borde vara lämpligt att börja på. Och det var det! Det tog inte många sidor innan jag var fast i Ingrids berättelse om hur hon och några andra tas som gisslan, och får tillbringa mycket lång tid i djungeln. Att jag höll på att missa att kliva av tåget i Uddevalla måste väl tas som ett gott betyg på boken! :)
Ungefär 500 sidor har jag hunnit läsa idag, och jag ser fram emot att få läsa resten!

Topplistor april, del 2!

Pocketböcker

1 (1) Änglavakter

Kristina Ohlsson, Pocketförlaget (1)

2 (2) Cirkeln

Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren, Pocketförlaget (1)

3 (NY) Viskleken

Arne Dahl, Månpocket (-)

4 (3) I natt är du död

Viveca Sten, Månpocket (3)

5 (NY) Korparna

Tomas Bannerhed, Månpocket (-)

6 (4) Ensamma hjärtan och hemlösa hundar

Lucy Dillon, Bonnier Pocket (5)

7 (NY) Flimmer

Anne Holt & Even Holt, Pocketförlaget (-)

8 (6) Niceville

Kathryn Stockett, Månpocket (8)

9 (NY) Det bästa av allt

Rona Jaffe, Månpocket (-)

10 (NY) Hotellet i hörnet av bitter och ljuv

Jamie Ford, Bazar Förlag (-)


Topplistor april, del 1

Skönlitteratur

1 (1) Gengångare

Jo Nesbø, Piratförlaget (1)

2 (NY) Till offer åt Molok

Åsa Larsson, Albert Bonniers Förlag (-)

3 (2) Felicia försvann

Felicia Feldt, Weyler Förlag (4)

4 (3) Eldvittnet

Lars Kepler, Albert Bonniers Förlag (4)

5 (-) Du gamla du fria

Liza Marklund, Piratförlaget (2)

6 (NY) Svikaren

Katarina Wennstam, Albert Bonniers Förlag (-)

7 (4) Öster om Heden

Viveca Lärn, Wahlström & Widstrand (1)

8 (NY) Little Bee

Chris Cleave, Brombergs (-)

9 (NY) Havsmannen

Carl-Johan Vallgren, Albert Bonniers Förlag (-)

10 (10) Ulysses

James Joyce, Albert Bonniers Förlag (1)


På gång!

Nu närmar sig en riktig långhelg! Om det innebär att du har några lediga dagar, så varför inte ladda upp med några riktigt bra böcker! Vi har dukat upp en hel mängd deckare, både nyutkommet och lite äldre favoriter.
Som vanligt har vi vårt pocketerbjudande, "Köp 4, betala för 3". Välj bland deckare, skönlitterärt, historia, biografier, ungdomslitteratur, klassiker, lyrik, engelsk litteratur... Blanda fritt! :)
Vi har också fått in en hel radda härliga presentartiklar. Läckra muggar och söta babyartiklar från Papeterie, glittrande ljuvliga bagcharms, fräcka bagtags... Bilder på en del av detta finns på vår Facebooksida.
Välkomna in och titta runt! :)

Jamen äntligen!

Sisådär ja, då finns möjligheten att börja blogga - och det är inget aprilskämt! Eftersom jag är totalnovis på detta, så kommer det säkert att bli ett och annat som går fel, men jag hoppas ni som läser har överseende med det!
En kort beskrivning av bokhandeln; Vi finns mitt i centrala Strömstad, och där har bokhandeln legat sedan 1987. Hos oss kan man hitta det mesta som vi tycker ska finnas i en bokhandel; inbundna böcker, pocket, diverse kontorsmateriel, kort, kartor, sjökort, och även en del presentartiklar.
Sedan ett tag tillbaka kan man hitta oss på Facebook också, där jag försöker uppdatera vad som händer i ord och bild! Välkomna dit och titta! :)

RSS 2.0